Το Ιδρυματικό Αποθετήριο Ωκεανός του ΕΛΚΕΘΕ, αποτελεί την υποδομή του Κέντρου για τη συγκέντρωση, οργάνωση, διαχείριση, διάθεση και προβολή του παραγόμενου πνευματικού έργου του επιστημονικού προσωπικού του, καθώς και την διατήρησή του σε βάθος χρόνου. Το υλικό που συγκεντρώνεται διατίθεται ελεύθερα στο ευρύ κοινό αφού το ΙΑ Ωκεανός υιοθετεί πολιτικές ανοικτής πρόσβασης.

Το ΙΑ Ωκεανός θα συγκεντρώνει τις επιστημονικές δημοσιεύσεις, τεχνικές εκθέσεις, παράγωγα προγραμμάτων (π.χ. πολυμεσικό υλικό) και οπτικοακουστικό υλικό που παράγεται από το προσωπικό του ΕΛΚΕΘΕ.

Το ΙΑ Ωκεανός προσφέρεται για κατάθεση, μέσω αυτό-αρχειοθέτησης (self-archiving), τεκμηρίων μόνο στο προσωπικό του ΕΛΚΕΘΕ. Στην αυτο-αρχειοθέτηση τεκμηρίων, ο χρήστης που καταθέτει ένα τεκμήριο είναι και δημιουργός του και κατέχει τουλάχιστον ένα μέρος από τα πνευματικά του δικαιώματα.

Τα τεκμήρια που κατατίθενται στο ΙΑ Ωκεανός δεν αξιολογούνται από καμία επιστημονική επιτροπή του ΙΑ. Η εγκυρότητα και η αυθεντικότητά τους υπόκεινται στην ευθύνη των δημιουργών τους.

Η δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας του ΙΑ Ωκεανός έχει ήδη ξεκινήσει. Κατά την δοκιμαστική περίοδο, οι καταθέτες , θα κληθούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την εργασία τους στο ΙΑ, ακολουθώντας τα οριζόμενα στον «Οδηγό Κατάθεσης Τεκμηρίων στο Ιδρυματικό Αποθετήριο» που υπάρχει στον σύνδεσμο και τις ίδιες τις πληροφορίες που δίδονται στον καταθέτη σε όλα τα στάδια της κατάθεσης.